Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turci v Iráqu - z bláta do louže.

Erdogan hraje vabank. Může přetvořit současnou krizi ve válečný masakr, stejně jako ji zklidnit. Karty jsou ale rozdány tak, že jejich počet se nedá zatím spočítat.  

Vše bude záležet na tom, co se v jeho hlavě vylíhne, protože je zde dokumentovatelný vývoj Turecka od sekulární minulosti k islámskému státu se silným vůdcem. Nebo bude záležet na tom, jak jeho krk bude touto hlavo hýbat, a kdo se ukáže jako jeho krk. Paradoxně tak mohou nastat tři varianty, které si Erdogan připouští, a jedna, o které vědět nechce.

1. varianta: Příchod tureckých vojsk do Iráqu bude využit proti ISIL, které již ztratilo svoji potřebnost. Podaří se zahladit viditelné stopy a ropném boomu s ISIL. Zároveň se podaří rozehnat bojovníky ISIL do ostatních států - zde především do jižních států okolo Ruska. Evropa bude uklidněna, rodinný byznis se pomalu rozpustí a najde se jiný. Přítomnost Ruska pozbude politický základ. Jako bonus Turecka získá kontrolu nad územím Kurdů, které se jim z této kontroly vymklo. A může se v klidu připravit další etapa.

2. varianta: Příchod tureckých vojsk je jen dalším pokračováním destabilizace regionu a snaha rozpoutat zde konflikt většího, možná i globálního rozsahu. V tomto chaosu se bude velmi dařit přetvořit Turecko a další území ve skutečný islámský stát, s pevnou strukturou na základě Turecka, se silným vůdcem, který v současném arabském světě chybí. Kroky Evropy z posledního setkání s Tureckem, utvrdily Turky, že mohou přitlačit na pilu, a že mají Evropu na kolenou. Jejich postavení v NATO a ochranný deštník USA nad Tureckem (i proti Evropě) jim dává přesvědčení, že jsou hybatelem dějin a sen o islámském inpériu (jako vzpomínka na Osmanskou říši) se zdá mnohem blíže. Partnerem USA pro střední východ a část Evropy se stane právě tato nová islámská říše. Je to ideální stav pro USA, je daleko, Evropa oslabena, zuby použitelné na Rusko k ohlodávání z jihu, a ropa teče. Přitom je zachován potenciál USA tento islámský stát kdykoliv nakopnout, pokud se bude cukat.

Podle oficiálních zdrojů (AL-Džazíra, potom BBC, CNN a další), vstoupily turecké jednotky v síle jednoho praporu na území Iráku, to vše bez povolení irácké vlády. Není to nic neobvyklého, protože Turci to udělali již několikrát. Irácká vláda je vyzvala k okažitému odchodu a nazvala to agresí. Evropa a USA mlčí. Některé zdroje ze strany kurdských Pešmergů však hovoří o téměř 10000 tureckých vojácích s těžkou technikou. V každém případě se zde rozehrává další etapa o "roury" (zde si dovolím připomenout můj článek Válka nenažranců – roury generují válku /I. a II. díl/ 30.9.2014).

http://fiserjaroslav.blog.idnes.cz/c/428580/Valka-nenazrancu-Syrie-21-stoleti-Dil-I.html

http://fiserjaroslav.blog.idnes.cz/c/428692/Valka-nenazrancu-roury-generuji-valku-Dil-II.html

Existuje ale i 3. varanta: Turecko rozehraje tuto válečnou hru a Evropa dá ruce pryč, zadrátuje se a prosadí se tvrdý postup proti islámskému vlivu (i přes možné polovojenské řešení). Turecko tak nebude mít v kritické chvíli podporu, jakou očekává, a zůstane jen podpora USA. Zásah Ruska konečně vyřešit jejich kontrolu v tomto regionu nevyvolá světový konflikt. Jak z historie víme, podpora USA byla vždy racionální a vždy vážila, co získá a co ztratí. Případným světovým konfliktem ztratí USA víc, než Rusko. A Turecko může být odkázáno na sebe - co jste si nastartovali, to si také dokončete. Turecko se rozdělí - část si vezme Bulharsko, část nový Kurdistán. A Bospor a Dardanely? Ty z rukou Rusko nepustí.

Vše je ale jen hypotetické. Pokud se rozum neztratil v Turecku, tak zde hlavní faktor bude hrát armáda. A ta si uvědomuje, že konfrontace z Ruskem je smrtící. Proto se ani nepřiznala k sestřelu SU 24, protože mapa o přeletu SU 24 nebyla jimi publikovány. Tyto mapy zpracoval odbor premiéra Davutoglua, a armáda je neodsouhlasila. Ví proč. Takže je i varianta čtvrtá - návrat k vládě armády a odstranění Erdogana s rodinou a jeho klikou.

 

Autor: Jaroslav Fišer | sobota 5.12.2015 14:12 | karma článku: 34,16 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik