Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Halík a světová válka.

„Nejdůležitějším zdrojem naděje je fakt, že zatím většina muslimů a všechny významné náboženské autority islámu tzv. Islámský stát a jeho řádění odsuzují – ale to se může změnit“.

Toto prohlášení p.Halíka lze zpochybnit. Kdyby tomu tak bylo, tak nejsme svědky současného krvavého divadla, a zatahování většiny světa do příprav na válku. Ve svém článku v jednom katolickém týdeníku se páter Halík pouští na tenký let zásadního problému náboženství. Zároveň si na tento problém nechtěně i odpovídá. Klade si pro něj zásadní otázku „Máme s muslimy stejného Boha?“. A následně deklaruje na příkladech, že ano. Mimo jiné uvádí i odkazy na bibli, která obsahuje i výroky stejné nebo ještě hroznější než Korán – např. „…blahoslavení těch, kdo malým dětem nepřátel roztříští lebky o skálu, či příkaz ke genocidě nepřátelských kmenů včetně nemluvňat, co močí na skálu.“  Zároveň vysvětluje, proč se muslimové chovají ke křesťanství tak, jak se chovají – „Muslimové nám dělají přesně to, co jsme my, křesťané po tisíciletí dělali Židům: také jsme Židům říkali, že my jejich Bibli (kterou jsme nazvali „Starý zákon“) rozumíme jinak – a samozřejmě na rozdíl od nich správně… Také my jsme považovali židovství za pouhý vývojový předstupeň našeho náboženství, za náboženství, které je tím naším nahrazeno – a někdy s pocitem (s tragickými důsledky), že nejen židovská víra, ale i Židé jsou už „nahraditelní“. Přesně to si myslí mnozí muslimové o nás a našem náboženství.“ Pravdu dí pan páter, ale Evropa se z těchto temných schémat vymanila. Následně osvětluje, proč není vlastně muslim – mimo jiné, že oni Korán berou doslovně, kdežto „Křesťané, alespoň ti, kteří mají určité náboženské vzdělání, vědí o různých (např. alegorických) způsobech výkladu Bible už od starověku, a zejména od osvícenství. Vědí, že Bibli je možné chápat buď vážně – anebo doslova.“ A v této větě je zakopán celý přístup k náboženství. Samotný pojem „náboženské vzdělání „ je problematický. Protože, kdo jej „nemá“ podle p. Halíka, tak nechápe dogmatické texty, (je nábožensky "blbý"). A kdo jej „má“, tak si tuto víru dovede „vědecky“ zdůvodnit a věří ji /mimo jiné, některé průzkumy v USA ukazují, že téměř polovina obyvatel plně věří, že zázraky jako chození po vodě a další, jsou skutečné, někteří se v náboženské euforii i utopili/. Co však má společného „náboženské vzdělání“ a svobodné vzdělání člověka? Na příkladu muslimského vyznání můžeme vidět, že je zde zásadní rozdíl mezi „náboženským vzděláním“ a vzděláním evropského typu. V muslimském světě se masové vzdělávání provádí cestou víry (u chudší vrstvy v mešitě), a víra zakazuje skutečná fakta, a určuje, co je potřeba znát a co zavrhnout. Získávají tak „náboženské vzdělání“, které je ve skutečnosti indoktrinací. V evropském kontextu je vzdělávání pojato jinak – především v osvícenectví (na které mnohdy katolíci plivou) došlo k zásadní změně, kdy se člověk vymanil z dogmat a vlády církve. Svobodné vzdělání umožnilo kriticky myslet a pochybovat o dogmatech a vnucených pravdách. Tento akt osvobození v muslimském světě neproběhl, a za stavu současné víry proběhnout nemůže!

Mimo jiné pan Halík uvádí, že „…náboženské vzdělání Čechů je zcela tristní, bohužel i mnoha křesťanů“ , (přeloženo: Češi jsou blbí). Faktem je, že při poctivém studiu a vzdělávání zákonitě narazíte na to, že „náboženské vzdělání“ pracuje s trochu jinými pojmy a není to totéž jako vzdělání. Nelze se domnívat (jak p. Halík implicitně nabízí), že chybějící „náboženské vzdělání“ je to hlavní abychom přivítali muslimy do Evropy s otevřenou náručí. Naopak, jenom skutečné vzdělání (které obsahuje vědění o náboženství, jeho podstatě, účelu a vzniku) nám umožní jako evropská civilizace přežít. V opačném případě si jen zasloužíme, aby se z pátera Halíka stal imám, na nádvoří Pražského hradu vyrostla pro něj měšita, a papež přijel mávat Koránem.

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 10.12.2015 11:46 | karma článku: 33,98 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik