Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sýrie – epizoda o šílenství.

Zlom v boji proti ISIL je již faktem. Turecko s USA v zádech realizují nový plán. Analýza současného stavu v Sýrii je vážná. Dopadne to výborně (alespoň zde, na konci článku).

I když naše zpravodajství tradičně mlčí, další média ve světě začínají pomalu vybalovat skutečný stav věcí.  Podle analýzy zdrojů z agentury Al Jazeera, Iran news, Jemenské Al-Masirah TV, agentury SANA a kurdských zdrojů, nastává začátek útěku vedení ISIL a jejich žoldáků. Ruské bombardování se stává čím dál tím tvrdší a začíná potápět celý projekt ISIL.  Markantní je změna v Allepu a okolí, které bylo tři roky pod kontrolou ISIL. Když se podíváme na mapu, tak lze vidět, proč je Aleppo tak důležité.

Bylo totiž hlavní spojnicí do Turecka, odkud přicházely zásoby a zbraně, a zároveň cestou kradené ropy do Turecka.  Strategický význam Allepa je umocněn tím, že je cestou ke spojení s dalšími skupinami provládních milicí na severu k tureckým hranicím, kde spolupracují se Syřany v okolí měst  Nubul, Zahraa a Maarsteh al-Khan. Ovládnutí tohoto prostoru se uzavře západní hranice Turecka. ISIL zůstane již jen cesta na severní tureckou hranici. Ta je bohužel velmi nestabilní, protože zde operují kurdské milice PKK, se kterými Turecko tvrdě bojuje. Vojenská situace značně irituje Turecko a výsledkem je shromažďování těžké techniky na hranici se Sýrií. Je zde reálné očekávat minimálně lokální konflikt. Prozatím Turecko vypouští zprávy o tom, že Rusko narušuje jejich hranice – tentokrát bez toho, aby ukázalo, kdy a kde se tak stalo. Zároveň se snaží zatáhnout do této diskuze NATO.

USA si už vyhodnotily, že situace ISIL je víceméně v loji a začíná rozvíjet plán na spojení s Kurdy, kde je hlavní silou strana KDP. Tím se vytvoří na území Iráku a Sýrie území, které bude pod jejich kontrolou.  Platit by za to měla Irácká vláda, která se nechává stále více ovlivňovat Iránem. Irák má ztratit úplně kontrolu nad oblastí Kirkúku, která je podle dohod s iráckou vládou ve správě Kurdského nezávislého regionu (KRG), ve skutečnosti plně pod jejich kontrolou. Mimo jiné KRG postavilo nové ropovody do Turecka a prodává zde vytěženou ropu (jedno z nejbohatších nalezišť v Iráku). Prudí tam však Masoud Barzáni, prezident KRG, který vyzývá k referendu o samostatnosti. Chce tak ukončit traumatický vztah mezi KRG a zbytkem Iráku. Irák reagoval pozastavením financování regionu KRG, což vyvolalo přímou závislost financování platů státního aparátu v KRG na prodeji ropy. Po poklesu cen ropy je tak KRG ve velmi špatné finanční situaci a napětí v KRG sílí. Zpočátku pokojné protesty v Sulaimanii a Halabji, které „hledaly“ peníze z prodané ropy – se nakonec zvrhly v násilí.

Bude tak důležité, zda se USA podaří nějakým způsobem zainteresovat další silnou politickou stranu PKK, která je úhlavním nepřítelem Turecka, a se kterou Turecko vede regulérní válku. Ta mimo jiné našim médiím také uniká – naposled turecké stíhačky rozmlátily vesnice u kurdského Dohúku a sousedícího tureckého Diyarbakiru. Z dosavadních kroků USA, které ukázaly, že diplomacii v tomto regionu moc neumí, lze očekávat, že se celý proces zvrhne v další násilí nepřátelských skupin. Těžké to bude tak především pro Turecko, které bude muset volit mezi kopáním do Sýrie nebo zničením kurdské PKK.

Zvýšenou roli v regionu potvrzuje Irán. Minulý čtvrtek podepsal s Ruskem dohodu za 40 miliard dolarů na projekty a infrastrukturu. V konečné fázi je jednání o výrobě modernizovaných tanků T-90 a nákup další vojenské techniky včetně moderních protiletadlových systémů. Oproti tomu dodání dvou stíhaček F-16 z USA do Iráku (tím se zvýší jejich počet na celých 6 ks, nejsou totiž iráčtí piloti) je jen náplastí pro Irák. Irán tak ještě sehraje významnou úlohu při podpoře Assada, a v případě, že se bude Kurdistán snažit osamostatnit na Iráku, tak to vyvolá ostré reakce Iránu, protože z Iráku se může stát bojiště, které zasáhne i Irán.

U akcí Ruska nelze očekávat, že by zmenšilo intenzitu nasazení. Z historie známe, že pokud se dostanou „do bojového laufu“ tak semelou, co jim pod letadlo přijde. Faktem je, že při takovém množství leteckých úderů a akcí, se významně posiluje hodnota syrské armády, která musí provést pozemní očistu od ISIL. Oběti zde nehrají roli. Lidé už otupěli a jednostranný tisk a média si povedou dále svou. Ať udělají Rusové cokoliv, vše bude mediálně zneužito.Každá oběť ruského náletu bude hlasitě připomínána a bude se pracovat na dalším oslabení vlivu Ruska v tomto regionu. Z vojenského hlediska se ale podařilo provázat leteckou sílu Ruska s pozemními operacemi. O totéž se zřejmě pokusí právě USA s částí kurdských Pešmergů, s cílem zachránit, co se dá.

Z krátké analýzy situace tak plyne možný vývoj zainteresovaných stran.

1) Nastává výrazná změna poměru sil v Sýrii. ISIL. Její pozemní síla je na ústupu poté, co začaly skutečné letecké útoky Ruska. Na bojištích zanechá jen „pěšáky“ a hlavní velitelé se přesunou zřejmě do Afriky, či Afghanistánu.  Není rovněž vyloučen přesun některých velitelů do Evropy a propojení s některými imigranty. Bude muset snížit žold a tím i jejich řady prořídnou. V Sýrii tak zůstanou zbytky ISIL, které se budou bránit velmi urputně v gerilové válce, a jejich snahou bude používat co nejvíce drastické postupy.Nic jiného jim totiž nezbyde, míra odplaty po prohře bude vysoká.

2) Sýrie zkonsoliduje své síly na menším území a významnou roli při dalším politickém vývoji získá armáda. Zde se jistě najde několik generálů, kteří s Assadem, či bez něj, vrátí Sýrii do předválečného stavu – jenže menší, rozmlácenou a chudší. Případná další opozice, která by chtěla kopírovat demokracii se zbraní v ruce, si takové konání rozmyslí. Platí totiž, že je lepší mít dvě kulky u zadku, než jednu v hlavě.

3) Turecko má našlápnuto do velkých problémů. Jejich snahou bude namočit do této žumpy NATO (tedy i nás). Erdogan se pokusí nahnat tureckou armádu do Iráku tak, aby izoloval a eliminoval tu část Iráku a Sýrie, kde hrozí sjednocení Kurdů. Přitom na vnitřní scéně bude lavírovat na hraně ostří – turecká armáda může snadno jeho fanatismus eliminovat – i s ním a jeho rodinu a kámoši. Což je Erdoganovi známo a proto se bude snažit konflikt internacionalizovat (Rusko, Irák, NATO, Saudi). V každém případě je Turecko odsouzeno opustit svoje otomanské choutky, nebo se stát dalším hitlerovským Německem, které rozpoutá světovou válku.

4) Irák bude bojovat o přežití své státnosti. Bez důvěry USA, protože stále více naslouchá Iránu a Rusku. Velkou část bojové kapacitu ztratil tím, že po "osvobození" Iráku armádou USA řada důstojníků a vojáků přešla do služeb ISIL Takže v regionu bude hledat spíše kompromisy. Po deklarované ztrátě Kurdistánu (fakticky je již ztracený) mu nezbyde nic jiného, než se spoléhat, že ho Irán a Rusko ochrání od dalšího drobení.

5) Saudská Arábie a Katar budou nadále cpát peníze islámským bojovníkům a představitelům v EU. Budou si těžit ropu za 8 dolarů a prodávat za 50 nebo i za 100. Zároveň si budou dále budovat pozici ve světových médiích. Jen tak totiž dosáhnou toho, že při válce s Jemenem svět ani necekne, když vybombardují celou rodinu Šejka Saleha Hadi Hermana, nebo rodinu jemenského soudce v jeho domě v Saná (což se stalo nedávno). Od března loňského roku je v Jemenu na jejich pažbě potvrzeno 8300 zářezů, převážně civilních (a svět stále mlčí). Pod deštníkem USA tak budou dále popichovat islámské státy tak, aby neztratili tu pravou víru a každý den několikrát nahlíželi směrem do Meky.

6) Rusko si vybere svoji první cenu v Sýrii, kterou bude zachování vlivu v regionu. Na dohled od Bosporu a Dardanel bude očekávat posílení ceny ropy a plynu.  A když Turecko neprozřetelně zmáčkne ten špatný knoflík, tak si do Dardanel a Bosporu dojedou na dočasný pobyt. Rusko zároveň ukáže, že své kamarády ve štychu nenechají, a že je ochotno i za ně ztratit pár kapek krve. V současném konfliktu si cvičí svoji armádu, letecké a kosmické síly. Putin doma ukáže, že je správný hoch, který, když se schyluje ke rvačce, tak udeří první. Rovněž zbrojní kontrakty budou vítané.

7) USA si vyberou svoji druhou cenu, i když média v USA a v ČR budou řvát, že je to cena první. Případně, že první cena ruská byla demokraticky zrušena, protože byla nedemokratická. Zachovají si téměř stejný vliv v regionu. Budou mlčet, když Saudi  jako jejich vrchní spojenci, budou nadále sekat ruce a budou nás společně poučovat v OSN o lidských právech. Pokud se USA podaří udržet Turky na uzdě, tak si vytvoří nového spojence Kurdistán, který bude permanentně Turky, Irák a Sýrii dloubat do oka, aby se moc necukali. Což pochopitelně vyvolá chuť nakupovat zbraně v celém regionu. Pro své občany zase rozvinou osvědčenou mantru o ruském nebezpečí, a o tom, že je potřeba více investovat do armády a odposlouchávání občanů. Volby prezidenta vyhraje třeba hispánský kandidát, kterého schválí mocní, a případně obrátí jeho pozornost na Jižní Ameriku či Kubu, kde jsou nějaké zárodky, které by mohly narušit jejich demokratické zájmy.

No, a nakonec zbývá EU, kde můžeme volně fabulovat. Ta se probudí ze snů a začne hledat viníky, které stejně nenajde. Pokud ano, tak za to bude moci stejně ta východní holota, která nedržela basu. Postupně na svém území bude mít asi tak tři miliony a padesát tisíc nových spoluobčanů.  Evropská komise bude dva roky diskutovat, jak se jich kulturně zbaví. Nakonec jich 50000 převezou do jejich domovin. Předtím jim tam řada neziskovek postaví nové stany a přiveze kozy a velbloudy. Zbylé tři miliony probere podle toho, zda umí číst a psát, a zbytek se přerozdělí na východ. Ten stát, který nejvíc v minulosti držkoval, dostane samé inženýry a doktory.  Zbylé tři miliony nových muslimů se spojí se svou evropskou diasporou, která čítala v roce 2010 cca 43 milionů muslimů. V rámci multikulturní tolerance jim zcelíme rodiny do třetího kolena,  čímž jejich počet 10x vzroste. Mohou následně lépe genově obohatit evropské sémě a nastolit tu správnou společnost bez chlastu a vepřového. Děti ve vysoké mešitské škole na Hradčanech budou mít přestávky na modlení, a konečně bude ve školství mnoho mužů, čímž se výrazně zvýší kázeň, která se dá lehce udržet bičováním. Na Ukrajině vznikne nárazníkové pásmo, které oddělí muslimskou Evropu od pravoslavného Sovětského svazu, kam evropští muži budou jezdit na Krym odpočinout si od svých čtyřech manželek a pěti švédských konkubín. Spojené americké národy budou podrobeny za 200 let a jejich prezidentem se stane Sven Josef Abdullah Rockefeler.

Autor: Jaroslav Fišer | pátek 5.2.2016 10:00 | karma článku: 30,13 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Francie v ulicích a sociální práva.

Zdá se, že Evropa přechází do další etapy vývoje, která se vrací k některým základním problémům. Pojmy jako nerovnost, vláda lidu, demokratická volba a odpovědnost vrcholných představitelů dostávají nové významy.

10.12.2018 v 7:30 | Karma: 28,97 | Přečteno: 591x | Politika

Jaroslav Fišer

Sarin, nesarin - hlavně hodně křičet.

Události v Sýrii ukazují, že nesmyslné teorie žijí svým životem. I naše ČTv pátek rozběhla diskuzi k "chemickému útoku". S "odborníky" a politiky zazářila v nevědomosti, a podlehla fabrikovaným informacím jednoho zdroje.

8.4.2017 v 14:15 | Karma: 46,84 | Přečteno: 12502x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Právní čtvrtek v ČT - právní bída v ČR!

ČT včera večer prokázala velkou službu národu. Uvedla dva pořady, které se týkaly stavu našeho právního systému, soudů, státních zastupitelstev a policie. Laik se musel mlátit do hlavy, právník se jen chechtal.

24.3.2017 v 9:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 1411x | Společnost

Jaroslav Fišer

Turecko versus Evropa - nejméně 3:0!

Diplomaticky lze říci, že jednání EU s Tureckem ukázalo ztrátu iniciativy Evropy. Nové návrhy a tlak Turecka zároveň negoval připravený program summitu. Lidsky to ale můžeme nazvat tak, že si Turecko vytřelo zadek s EU.

8.3.2016 v 9:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Za lásku ke svobodě a humanismu umřeme.

Evropa bourá sekulární společnost, kterou zrodila. Společnost vzniklou na kritickém rozumu a svobodě jedince. Pomalu to chápou i ti politici, kteří měli plná ústa multikulturalismu. Je to ale potřeba stále připomínat.

3.3.2016 v 11:46 | Karma: 27,44 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Česko zřejmě najme odborníky z Islámského státu

Na ministerstvu korupce a na ministerstvu okrádání se úředníci připravují k vyhlášení tendru na dovoz ropných derivátů. Favoritem je firma Kinžál GmBh, kterou založil islámský stát v Německu.

18.2.2016 v 15:32 | Karma: 26,45 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Prima nadační fond a Prima – to je legrace.

Rozpoutané mediální „peklo“ k Nadačnímu fondu GENERACE 21 je podivné. Ne ze strany TV Prima ale ze strany fondu, který organizoval příjezd iráckých křesťanů do ČR. Něco tam zapáchá, ale nejsou to uprchlíci.

17.2.2016 v 9:29 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Kdo, nebo co, nás kope do propasti.

Začíná finiš v cílové rovince. Zde se uplatní jen silné lokty a kopance. Dojde i na kousání a plivance. Vše „investované“ do Ruska se začíná v nějaké formě vracet EU a USA. Začíná se to nějak smolit.

15.2.2016 v 11:03 | Karma: 27,98 | Přečteno: 626x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Proč Česko nevěří na integraci?

EU jsme napadáni, že jsme ti, co nepodporují integraci utečenců. Hrotící se situace ukazuje, že to bude v EU spíše otázka dlouhého vedení.

11.2.2016 v 16:11 | Karma: 39,71 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Turecko vydrbalo s Evropou

Únik záznamu jednání EU s Tureckem z minulého roku, ukazuje, že EU je v jasné defenzívě. Erdogan zneužívá rozpatlanou vládu v EU ke svým cílům - prodrat se do Evropy s islámským státem.

9.2.2016 v 11:08 | Karma: 33,78 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Ostravó, Ostravó – ozve se - Bakaló, Bakaló!

Dnes platíme za chyby, které stát udělal před dvaceti lety. Za dvacet let budeme znovu platit za hloupou politiku otevřených dveří. Ostravsko je jen příkladem dalších našich volovin.

3.2.2016 v 11:15 | Karma: 26,00 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Experiment Kosovo vrací úder.

Vznik Kosova byl jen předobraz další destabilizace v citlivé části Evropy. Bohužel, kromě USA, které zde mělo své strategické globální zájmy, se i EU propůjčila k tomu, že zde vznikl další stát, který bude Evropu ohlodávat.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 38,63 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Integrace v současné podobě je mrtvá.

Současným faktem je, že se nikdo neodvážil napsat pravdu, proč nejde integrovat člověka s islámským náboženstvím do Evropy. Není to totiž "přijatelné" pro degenerovaný proud evropského myšlení.

28.1.2016 v 16:58 | Karma: 36,52 | Přečteno: 1301x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Vyslanci a kolonie Česko

Hraběcí rady, pokrytectví a nevhodnost. Tak by se dala nazvat iniciativa velvyslanců některých států, kteří vytváří propagandistické kampaně. Aneb - páníček cvičí svého mopslíka.

26.1.2016 v 14:16 | Karma: 29,57 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Hňup šetří, žrout se raduje.

Příprava úprav sazeb za elektřinu je další doplnění mozaiky o tom, jak vysát z lidí co nejvíce peněz. Již dávno náš stát rezignoval na ochranu občanů, a v duchu "svobody podnikání" nechává drancovat naše peněženky.

16.1.2016 v 14:06 | Karma: 38,42 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik