Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Česko nevěří na integraci?

EU jsme napadáni, že jsme ti, co nepodporují integraci utečenců. Hrotící se situace ukazuje, že to bude v EU spíše otázka dlouhého vedení.

Zapátrejte v paměti a uvidíte, že se u nás podařilo integrovat Rusy a Ukrajince (po roce 1917), Řeky (po roce 1967) a naposled Vietnamce (od roku 1975 dodnes). Můžeme říci, že přispěli k inteluktálnímu, pracovnímu a obchodnímu potenciálu naší země.Na straně druhé se nepodařilo za 200 let integrovat jinou menšinu, která se obecně nazývala cikáni, nyní Romové. Rovněž je v naší kultuře přítomný obraz mohamedána jako násilníka, a to v důsledku vpádu Osmanů na Slovensko. To vše nám dalo zkušenosti, které říkají - pokud se někdo chce integrovat, musí přijmout alespoň základní hodnoty společnosti. Musí se trochu podobat i nám.

Západní Evropa v době dvou politických bloků si vypěstovala a hýčkala lidská práv, které byly používány jako klacek proti tehdějším socialistickým státům, a úspěšně - viz Helsinská konference. Spolu s přechodem na konzumní společnost a geniálním vynálezem ideologů - multikulturalismem, si tak zadělala na problémy, které vyvřely na povrch v dnešní době. To pomineme i to, že ve své omezenosti se domnívala, že se stejným formátem politické ideologie uspěje proti islámu. Filozofickým, politickým a sociologickým faktem je, že adresát snahy o humanistickou obnovu na to kálí - nic takového ve svém repertoáru ovládaní společnosti islám nemá. U většiny občanů v ČR k tomu ještě přistupuje poznání (což skutečně ověřila praxe), že se v případě Romů podařilo velmi málo za velmi mnoho peněz. Těch několik desítek romských vysokoškoláků, jednotek právníků, politiků a aktivistů, je chabým výsledkem socialistické převýchovy a nebo porevoluční svobody roku 1989. Důvod je prostý a občan jej vnímá i v případě uprchlíků. Je to naprostý nedostatek snahy přizpůsobit se většinové společnosti. A to buď z kulturních (u Romů), nebo z náboženských důvodů (u uprchlíků).

Samostatnou kapitolou jsou v tomto státní orgány zodpovědné za integraci a především různé neziskové organizace. Jejich efektivita ve srovnání s náklady je hanebná. Pokud se ale budou tyto organizace snažit přizpůsobit společnost místo přizpůsobení menšiny, může být výsledkem jen apatie většiny, nebo její radikalizace. Je to stejné, jako se vzděláním - úspěšný může být jen ten, kdo vzdělání dobrovolně přijímá. S rákoskou v ruce můžeme také učit - ale jen do doby, než nás žák fyzicky doroste - pak dostaneme přes hubu. Tak, jako dnes dostává EU od Turecka, Saudů, a za mlčení USA.

Všechny skupiny, které se podařilo v naší společnosti integrovat respektovaly z velké míry naše kulturní zvyky, přičemž si zachovaly prvky své kultury. Markantně to bylo vidět na Řecích, jasně je to vidět na Vietnamcích (tzv. čeští Vietnamci), kteří plní naše střední školy a univerzity. Jejich hodnotový systém našel společnou styčnou plochu s naší kulturou. U Romů jsou jen společným styčným bodem sociální dávky, neziskové organizace a povinnost výživy - stejně jako u utečenců v EU.

Evropa, která nás kárá, a která se honosí tím, že pečuje o svoji kulturu, zcela selhala. Jak můžeme souhlasit s EU, když jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli integraci Romů, a nikdo nemůže prohlásit, že jsme udělali málo. Jsou určité hranice, které jdou překročit jen vlastní vůlí těch, kteří se mají integrovat. I v Německu dřívější gastarbeitři z Turecka se integrovali především jako pracovní síla, ne jako plnohodnotní občané Německa. Stejně je tomu ve Francii a Anglii. Stejně se otevírají oči severským státům. Většina zde dříve "integrovaných" se stala jen záchytnou sítí pro nové emigranty, a sami se všichni vrátili do kultury a náboženství nově příchozích. Je to tak začátek nové etapy Evropy. Pokud bude chybět vůle utečenců odložit své životní hodnoty, které jsou především určovány náboženstvím, nemůžeme to nahradit opuštěním našich hodnot, které jsou založeny na osobní svobodě, respektu k práci, pohlaví, a vzdělání. Nemůžeme respektovat ty, kteří z našeho života nerespektují téměř nic - jen naše peníze a pohodlný život.

Není tedy na místě poukazovat na naše fóbie, které se dnes ukazují společenskou zkušeností. Naopak, nastala doba, kdy by měli pozorně naslouchat jiným názorům v Evropě.

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 11.2.2016 16:11 | karma článku: 39,71 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik