Právní čtvrtek v ČT - právní bída v ČR!

24. 03. 2017 9:00:00
ČT včera večer prokázala velkou službu národu. Uvedla dva pořady, které se týkaly stavu našeho právního systému, soudů, státních zastupitelstev a policie. Laik se musel mlátit do hlavy, právník se jen chechtal.

Nejprve před zprávami ČT24 obsadila do role klaďáka předsedu Nejvyššího správního soudu dr. Baxu v rozhovoru, který měl rozehnat chmury občanů nad teroristickými útoky v Evropě, na směřování Evropy do náruče islámských radikálů, a na omezování občanských práv. Jako distingovaný odborník se velké části zhostil velmi dobře a ujistil nás, že základní pilíř naší civilizace svobodu a demokracii musíme umět bránit. Pravil - především proto, že ji chtějí zničit. Jako rána kladivem pak byly odpovědi na dvě otázky moderátorky, které zodpověděl způsobem mazaného advokáta, a ne spravedlivého soudce. Smysl otázky: "Proč, když jedeme do muslimských zemí, se musíme přizpůsobit, a oni u nás v Evropě ne?" Přeložena - my to musíme u nich dodržovat pod tíhou trestu, oni u nás ne?" Odpověď soudce, tedy osoby, která by měla být pro občana etalonem morálnosti, pravdivosti a rovného přístupu, byla hanebná. Nakonec z toho vylezlo, že pochopitelně máme dodržovat jejich kulturní zvyky, ale u nás bychom nedodržování našich kulturních "neměli tak hrotit". Dobře, bral bych odpověď pana soudce jako snahu vyhnout se modernímu nařčení z xenofobie. Kdo jiný má ale pojmenovat, že tato nerovnost je špatná, než právě předseda Nejvyššího správního soudu. A pochopitelně, potom vysvětlit, proč nemůžeme postupovat stejně jako náboženská policie jinde. Ta míra oportunismu (přizpůsobení se vnějším okolnostem a bezsádovost) je u určité části našich intelektuálních elit děsivá, a táhne celou Evropou. Jako člověk, který poznal arabský svět, a jako právník, se musím současným servilním názorům v Evropě podivovat. A zároveň jsem rád, že nevím, proč tomu tak je. Mohu se tak domnívat, že jen strach o své postavení v hierarchii společnosti.

Druhá otázka se týkala toho, zda naši občané jsou si rovni před zákonem a mohou se domoci spravedlnosti, i když nemají peníze na dobrého advokáta. Odpověď byla jednoznačná - ano, ale trochu to trvá.Takže je zde stále naděje. Jak ale řekl jeden doživotní vězeň - naděje je sviňa. A též platí přísloví - umírá jako poslední, a tak nás přežije. Správná odpověď na druhou otázku je ale prostá - rovnost není. Vždy budou rovnější. A optimistům přejí dlouhu výdrž. Zdali se to zlepší? Nevím. Jedno však vím určitě - poselství rozhovoru našeho nejvyššího správního soudce říká občanům, že mají držet pusu a krok, a že si mají zvyknout na kulturní zvyky příchozích. A soudy jsou spravedlivé, ale pomalé. Něco, jako soudy boží.

Vrcholem právnického čtvrtka ale byla diskuze u paní Jílkové večer na ČT1. Excelentní sestava na jedné straně - Blažek, Koudelka, Toman. Na straně druhé Ištván, Peilkán, Šlachta - s tématem policie a státní zastupitelství, zcela vymazala dr. Baxu. Sešlost pěti právníků a jednoho bývalého policisty-pedagoga demonstrovala celou nahotu našeho právního systému. Zážitek ze sledování poslance, advokáta a politika p. Blažka jako obhájce parlamentní šlachtovní komise, vejde do (k)análů právnickéých teatrálních žvástů. Zdatnou oporou mu byl i bývalý zástupce paní Vesecké, p. Koudelka, který občas připomínal zlého, chechtajícího se elfa.To advokát Toman se držel svého, a stále naříkal, že z čestných občanů dělá Ištván lumpy. Tedy vlastně, že když někdo omylem odkloní pár milionů, tak policisty, státní zástupce a vlastně všechny udavače (pardon-svědky) je nutno žalovat. Na druhé straně hřiště státní zástupce Ištván valil do kopce svůj sisifovský kámen, který mu vždy někdo pod vrcholkem skopnul dolů. Ministr práva p. Pelikán s klidem kuřáka opiové dýmky nahlížel na celé panoptikum pobaveně, a ranař p.Šlachta se snažil přeřvat ostatní pořvávající (pardon - diskutující). Nakonec tam chyběla jen poctivá hospodská rvačka s půlitrem v ruce.

Obě akce ČT za tento večer ukázaly, že spravedlnost a právo v ČR je jen propíchnutá duše z pneumatiky. Stále se na ní jede, a i když mlaská a smrdí guma, tak aktéři a hráči se tváří spokojeně. A obyčejný občan nemá co kecat do právnických věcí a do politiky. Nemá šťourat do imigrantů, nemá závidět oligarchům. Nemá udávat ty hodné zloděje, protože to je nečestné. Naopak, má se nechat okrádat operátory, cpát se levnou krmí ze supermarketu, má v práci makat, má se plazit před úředníky, a také pravidelně volit ty, co mu naslibují nejvíce. A musí si uvědomit jedno - spravedlnost není v žádném případě právo.

Autor: Jaroslav Fišer | pátek 24.3.2017 9:00 | karma článku: 38.22 | přečteno: 1411x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1576

Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...