Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sarin, nesarin - hlavně hodně křičet.

Události v Sýrii ukazují, že nesmyslné teorie žijí svým životem. I naše ČTv pátek rozběhla diskuzi k "chemickému útoku". S "odborníky" a politiky zazářila v nevědomosti, a podlehla fabrikovaným informacím jednoho zdroje.

Problém je v tom, že o chemickém útoku a užití sarinu mluví lidé, kteří ví o chemických zbraních velmi málo. Je to pochopitelné u politiků typu Ženíšek, Bublan a dalších, kteří zpravidla nadřazují ideologii nad fakty a vzděláními. Právě to jim nebrání plácat nesmysly o sarinu. Nepochopitelné je to ale u redakce ČT, která není schopná si pozvat odborníka, který by jasně řekl o co jde, Bohužel, ideologické zadání na začátku události v Idlíbu jim to nedovoluje - není zájem o pravdu a odborné názory. Jde je o masáž širokých mas v duchu jediné pravdy.

Pokusím se tuto mezeru vyplnit z odborného hlediska, a to formou pokud možno jasnou a logickou. Dosavadní informace, a to i západních médií, ukazují při odborném pohledu, že užití sarinu cíleným útokem v Idlíbu je více manipulace než fakta, Jak způsob prezentace útoku, tak i příznaky obětí (které ve skutečnosti poskytuje jen tisková agentura islámského státu), jsou nejednoznačné.

Uvedený způsob použití raketami z hlediska přenesení a rozptýlení sarinu je velmi hloupý, raketa při explozi chemickou látku převážně zlikviduje termickým působením výbuchu, jeho bod varu je 158 stupňů celsia, případně při výbuchu sarin rozložením výrazně ztratí nervově paralytické účinky. Ideální doprava na cíl je rozprášením aerosolu generátorem. To může být nahrazeno kazetovou bombou s tzv. bomblety (malé bombičky s náplní sarinu), které se po výbuchu (či vymetení z) bomby rozptýlí a uvolní sarin. Základním poznávacím znakem je to, že na místě výbuchu takové pozůstatky najdeme i se zbytky sarinu. Jen samotné vytvoření nebezpečné koncentrace vyžaduje soustředit určité množství  aerosolu v ovzduší, která je velmi závislá na teplotě okolního vzduchu, síle, směru větru a množství.

Samotný sarin, pokud je vyroben profesionálně a v dostatečné čistotě, je bezbarvý a bez zápachu. Čím více je znečištěn, tak je více agresivní pro skladování a více zapáchá po hořčici či spálené gumě. Zároveň má i omezenou dobu skladování (v čisté podobě cca 5 let, během let silně degraduje). Proto se skladují jen látky (prekurzory), ze kterých se dá smícháním sarin vyrobit. Což je mimo jiné i systém binárních chemických zbraní, kdy například v dělostřeleckém granátu jsou oddělené složky, které se po výstřelu smíchají. Nic takového nebylo využito v Idlíbu. Zde jen mohu připomenout, že při krizi v Sýrii 2013, bylo dohodnuto, že OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní) zničí a odveze za mezinárodní asistence chemické zbraně ze Sýrie. Což bylo touto organizací deklarováno a prezentováno (mimo jiné OPCW dostala 10/2013 Nobelovu cenu za mír). Je velmi nepravděpodobné, že by Asad pod mezinárodním mikroskopem nadále vyráběl nové chemické zbraně. Naopak je možné se zamyslet nad procesy s tureckými novináři od roku 2012, kteří zveřejnili fakta o přesunu chemických komponentů pro ISIL do Sýrie - a byli za Erdogana rázně umlčeni.

Potvrzení a detekce sarinu je velmi jednoduchá, protože produkty mezirozkladu se ve vzduchu detekují levnými prostředky během minut (trubičky s detekční směsí) nebo v laboratoři z krve a moči obětí plynovou chromatografií (staré metody), případně zjištěním fluoru v krvi jako metabolické produkty až do 8 týdnů. Očekával bych, že v případě tak vážného nařčení s fatálními důsledky budou jasné důkazy předloženy, Vrazi ISIL budou poslední, kteří by chtěli používat nějaké detekční přístroje, a tím jsou prvotně informace z jejich prostředí nevěrohodné. Rovněž je nutné si uvědomit  co je provincie Idlíb. Je to část území Sýrie, kam byli odsunuti členové a příznivci ISIL od Alepa a z dalších míst. Neexistují zde žádní nezávislí novináři. Poslední "americký" novinář, který patřil k ISIL je na černé listině. Rovněž informace tzv. Bílých přileb jsou již dlouhodobě nevěrohodné, a samotná organizace napojená na povstalce a islamisty je zřejmá. Rychlý závěr o viníkovi ukazuje, že se zakláda na politických pohnutkách, ne na odborném posouzení. Což je ale v naší postfaktické době normální - čím méně vzdělání, tím více hloupostí, které veřejnost přijímá jako pravdu. Dokonce i taková TV Al Jazeera již hovoří o "chemickém útoku" s pochybami, a ti rozhodně nenadržují Asadovi.

Působení sarinu spočívá v inhibici nervových vzruchů. V normálním případě při nervovém vzruchu acetylcholin projde synaptickou štěrbinou mezi neurony a stimuluje činnost ( např. sval), následně se tato látka degraduje acetylcholinesterázou a sval se vrátí do původního vztahu. Sarin zapříčíni stálý vzruch a nervové synapse se zablokují (inhibice vratného procesu). V malé koncentraci způsobí dýchací potíže, ve větší rychlou smrt. Příznaky obětí v Idlíbu vykazují všeobecné příznaky zasažení širokým spektrem látek, od fosgenu, chloru, dráždivých látek či dusivých látek. Něměl jsem možnost vidět účinek na lidech, ale účinek na savcích "nižšího druhu", a některé příznaky zasažení nervově paralytickými látkami (tabun, sarin, soman, látka VX atd.) vypadají trochu jinak. Oběti po smrti v křečích by vypadaly rozhodně jinak. Nehledě na to, že jen omývání obětí vodou a ošetřování zasažených bez základních ochranných pomůcek by mělo vyvolat následné reakce zasažení u záchranců - což jsme doposud neviděli.

Celý mediální obraz ve světě ukazuje, že oběti v Idlíbu byli nějakým způsobem zasažení nějakou chemickou látkou. Tvrdit za současného stavu informací, že se jedná o sarin z raket nebo bomb, a ukázat ihned viníka je diletantství, a připomíná připravenou mediální masáž nepohodlného režimu, nebo podobné hry jako se Saddámem a Kaddáfím. Rovněž to vykazuje stejný scénář jako tweetující sedmiletá dívka z Allepa, která bezchybnou angličtinou informovala o katastrofách - kde jí je dnes jen konec. I přes hrůznost vystavovaných obětí na některých záznamech, je stejně tak možné odsoudit jakoukoilv další stranu, která poskytla chemické látky ISIL k užívání (což je fakt). Mnohem hrůznější je zneužívat oběti k nepodloženým útokům a politickým hrám, a to vše za pokřiku o prosazování demokracie a svobody. A bohužel, toho se naši a světoví politici právě v tomto případě dopouštějí, protože bez znalosti skutečného stavu svojí politickou autoritou indoktrinují široké masy lidí. K tomu se propůjčuje většina médií, protože již dávno ztratila zájem o objektivní informace, a podřizují se korporátním skupinám, které je vlastní. Tragické je, že k tomu stejnému vzorci chování se snižují  "státní" média placená z našich peněz.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Fišer | sobota 8.4.2017 14:15 | karma článku: 46,84 | přečteno: 12502x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik