Sarin, nesarin - hlavně hodně křičet.

8. 04. 2017 14:15:41
Události v Sýrii ukazují, že nesmyslné teorie žijí svým životem. I naše ČTv pátek rozběhla diskuzi k "chemickému útoku". S "odborníky" a politiky zazářila v nevědomosti, a podlehla fabrikovaným informacím jednoho zdroje.

Problém je v tom, že o chemickém útoku a užití sarinu mluví lidé, kteří ví o chemických zbraních velmi málo. Je to pochopitelné u politiků typu Ženíšek, Bublan a dalších, kteří zpravidla nadřazují ideologii nad fakty a vzděláními. Právě to jim nebrání plácat nesmysly o sarinu. Nepochopitelné je to ale u redakce ČT, která není schopná si pozvat odborníka, který by jasně řekl o co jde, Bohužel, ideologické zadání na začátku události v Idlíbu jim to nedovoluje - není zájem o pravdu a odborné názory. Jde je o masáž širokých mas v duchu jediné pravdy.

Pokusím se tuto mezeru vyplnit z odborného hlediska, a to formou pokud možno jasnou a logickou. Dosavadní informace, a to i západních médií, ukazují při odborném pohledu, že užití sarinu cíleným útokem v Idlíbu je více manipulace než fakta, Jak způsob prezentace útoku, tak i příznaky obětí (které ve skutečnosti poskytuje jen tisková agentura islámského státu), jsou nejednoznačné.

Uvedený způsob použití raketami z hlediska přenesení a rozptýlení sarinu je velmi hloupý, raketa při explozi chemickou látku převážně zlikviduje termickým působením výbuchu, jeho bod varu je 158 stupňů celsia, případně při výbuchu sarin rozložením výrazně ztratí nervově paralytické účinky. Ideální doprava na cíl je rozprášením aerosolu generátorem. To může být nahrazeno kazetovou bombou s tzv. bomblety (malé bombičky s náplní sarinu), které se po výbuchu (či vymetení z) bomby rozptýlí a uvolní sarin. Základním poznávacím znakem je to, že na místě výbuchu takové pozůstatky najdeme i se zbytky sarinu. Jen samotné vytvoření nebezpečné koncentrace vyžaduje soustředit určité množství aerosolu v ovzduší, která je velmi závislá na teplotě okolního vzduchu, síle, směru větru a množství.

Samotný sarin, pokud je vyroben profesionálně a v dostatečné čistotě, je bezbarvý a bez zápachu. Čím více je znečištěn, tak je více agresivní pro skladování a více zapáchá po hořčici či spálené gumě. Zároveň má i omezenou dobu skladování (v čisté podobě cca 5 let, během let silně degraduje). Proto se skladují jen látky (prekurzory), ze kterých se dá smícháním sarin vyrobit. Což je mimo jiné i systém binárních chemických zbraní, kdy například v dělostřeleckém granátu jsou oddělené složky, které se po výstřelu smíchají. Nic takového nebylo využito v Idlíbu. Zde jen mohu připomenout, že při krizi v Sýrii 2013, bylo dohodnuto, že OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní) zničí a odveze za mezinárodní asistence chemické zbraně ze Sýrie. Což bylo touto organizací deklarováno a prezentováno (mimo jiné OPCW dostala 10/2013 Nobelovu cenu za mír). Je velmi nepravděpodobné, že by Asad pod mezinárodním mikroskopem nadále vyráběl nové chemické zbraně. Naopak je možné se zamyslet nad procesy s tureckými novináři od roku 2012, kteří zveřejnili fakta o přesunu chemických komponentů pro ISIL do Sýrie - a byli za Erdogana rázně umlčeni.

Potvrzení a detekce sarinu je velmi jednoduchá, protože produkty mezirozkladu se ve vzduchu detekují levnými prostředky během minut (trubičky s detekční směsí) nebo v laboratoři z krve a moči obětí plynovou chromatografií (staré metody), případně zjištěním fluoru v krvi jako metabolické produkty až do 8 týdnů. Očekával bych, že v případě tak vážného nařčení s fatálními důsledky budou jasné důkazy předloženy, Vrazi ISIL budou poslední, kteří by chtěli používat nějaké detekční přístroje, a tím jsou prvotně informace z jejich prostředí nevěrohodné. Rovněž je nutné si uvědomit co je provincie Idlíb. Je to část území Sýrie, kam byli odsunuti členové a příznivci ISIL od Alepa a z dalších míst. Neexistují zde žádní nezávislí novináři. Poslední "americký" novinář, který patřil k ISIL je na černé listině. Rovněž informace tzv. Bílých přileb jsou již dlouhodobě nevěrohodné, a samotná organizace napojená na povstalce a islamisty je zřejmá. Rychlý závěr o viníkovi ukazuje, že se zakláda na politických pohnutkách, ne na odborném posouzení. Což je ale v naší postfaktické době normální - čím méně vzdělání, tím více hloupostí, které veřejnost přijímá jako pravdu. Dokonce i taková TV Al Jazeera již hovoří o "chemickém útoku" s pochybami, a ti rozhodně nenadržují Asadovi.

Působení sarinu spočívá v inhibici nervových vzruchů. V normálním případě při nervovém vzruchu acetylcholin projde synaptickou štěrbinou mezi neurony a stimuluje činnost ( např. sval), následně se tato látka degraduje acetylcholinesterázou a sval se vrátí do původního vztahu. Sarin zapříčíni stálý vzruch a nervové synapse se zablokují (inhibice vratného procesu). V malé koncentraci způsobí dýchací potíže, ve větší rychlou smrt. Příznaky obětí v Idlíbu vykazují všeobecné příznaky zasažení širokým spektrem látek, od fosgenu, chloru, dráždivých látek či dusivých látek. Něměl jsem možnost vidět účinek na lidech, ale účinek na savcích "nižšího druhu", a některé příznaky zasažení nervově paralytickými látkami (tabun, sarin, soman, látka VX atd.) vypadají trochu jinak. Oběti po smrti v křečích by vypadaly rozhodně jinak. Nehledě na to, že jen omývání obětí vodou a ošetřování zasažených bez základních ochranných pomůcek by mělo vyvolat následné reakce zasažení u záchranců - což jsme doposud neviděli.

Celý mediální obraz ve světě ukazuje, že oběti v Idlíbu byli nějakým způsobem zasažení nějakou chemickou látkou. Tvrdit za současného stavu informací, že se jedná o sarin z raket nebo bomb, a ukázat ihned viníka je diletantství, a připomíná připravenou mediální masáž nepohodlného režimu, nebo podobné hry jako se Saddámem a Kaddáfím. Rovněž to vykazuje stejný scénář jako tweetující sedmiletá dívka z Allepa, která bezchybnou angličtinou informovala o katastrofách - kde jí je dnes jen konec. I přes hrůznost vystavovaných obětí na některých záznamech, je stejně tak možné odsoudit jakoukoilv další stranu, která poskytla chemické látky ISIL k užívání (což je fakt). Mnohem hrůznější je zneužívat oběti k nepodloženým útokům a politickým hrám, a to vše za pokřiku o prosazování demokracie a svobody. A bohužel, toho se naši a světoví politici právě v tomto případě dopouštějí, protože bez znalosti skutečného stavu svojí politickou autoritou indoktrinují široké masy lidí. K tomu se propůjčuje většina médií, protože již dávno ztratila zájem o objektivní informace, a podřizují se korporátním skupinám, které je vlastní. Tragické je, že k tomu stejnému vzorci chování se snižují "státní" média placená z našich peněz.

Autor: Jaroslav Fišer | sobota 8.4.2017 14:15 | karma článku: 46.84 | přečteno: 12502x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 220 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 513 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 388 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 249 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1576

Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...