Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostravó, Ostravó – ozve se - Bakaló, Bakaló!

Dnes platíme za chyby, které stát udělal před dvaceti lety. Za dvacet let budeme znovu platit za hloupou politiku otevřených dveří. Ostravsko je jen příkladem dalších našich volovin.

Příklad ostravských dolů ukazuje, že naše republika se po roce 1989 stala jen kořistí pro všeho schopné lumpy. Stačí ale jen málo – krize v automobilním průmyslu, případně potíže EU, do kterých se obecně nyní řítí. Nebo parta nemorálních majitelů, kteří dovedou vysát finance z podniku, vysát podpory od státu, a podnik rozdrobený na menší kousky ještě výhodně střelit. Jako z blbého amerického filmu. Tragédie hry na demokracii a svobodu je už většině obyvatel zřejmá, přesto pořád čekají na zázrak. Přičemž naše ekonomika „šlape“, a naši kormidelníci se rvou o zásluhy za tento materiální pokrok. Z velké části je tento pokrok založen na kypřícím prášku EU, kde dotace výrazně ovlivnily naši investiční politiku. Bohužel, tyto peníze (které jsou stejně většinou naše, ne bruselské) byly z větší části „prožrány“, a z menší investovány – často i většinou do majetku a činností vlastněných někým jiným mimo ČR. Ostrava je jen viditelným jevem, kdy v předchozí době akcionáři měli vytáhnout ze zisků okolo 100 mld. Kč. Když je potřeba investovat, tak to radši rozpustí nebo hodí na krk státu.

Pochopitelně – privatizace (přesun majetku) byla provedena v ČR unikátním způsobem. V podstatě oddělila majetek od kmenového potenciálu státu ve prospěch výnosů nových, cizích majitelů. Což je špatné. Žádný civilizovaný stát se svého potenciálu nezbaví. Buď zajistí, že lidé budou bohatnout ze své práce, nebo si ponechá kontrolní mechanismy k tomu, aby stát neztrácel svůj ekonomický (a lidský) potenciál. Stát to provádí různými způsoby. Například  ve Švýcarsku (přes banky a izolacionistickou politiku), v Německu (přes řád, export a ekonomické podrobení si firem v okolních státech), v Maďarsku a Polsku (přes svoji nacionální politiku). Nebo třeba i v USA (přes tisk dolaru a své vojenské síly). Prostě se nenechají sežrat cizími. Nejlepší na tom, je že naopak s chutí sežerou ostatní, a ještě chtějí aby jim v té zemi tleskali a velebili demokracii. Zářných příkladů najdeme hned několik. Například střední východ a sever Afriky s jeho ropou. Nebo i kampaň proti Rusku, které se snaží také zařadit mezi ty, co chtějí něco slupnout a nenechat se hlavně sežrat. To je ovšem špatné, a je potřeba jim to řádně zasolit. Zpět ale k ČR.

Ostravské doly ukazují, že princip je jednoduchý. Levně nakup za pomoci vládních představitelů, levně vyrob za nízkých mezd u slovanských otroků, a výnos co nejrychleji převeď mimo ČR. K tomu ti dopomohou jak prodejní politici, tak prodejná média. Ty si můžeš i koupit celá a hlásat ta správná ekonomická a politická pravidla. Kde jsou ty doby, kdy horníci před rokem 1989 vyslali svého krajského tajemníka Mamulu do Prahy s tím, že jestli nebudou mít pomeranče, tak si na Václavské náměstí pro ně dojedou s krumpáčem a lopatou sami – a protáhnou to i na Pražský hrad.  Dnes jen bekají, i když už nemají co ztratit, svoje bafuňáře z odborů tolerují. A v hospodě nadávají, jak to ta Praha zk… Dokonce si i nechají ukrást byty, které měli dříve za pár stovek. Nakonec na opuštěných šachtách bude děr dostatek, a v přiměřené hloubce je i teplo k obývání. „Zdař Bůůůůůch!“

 

P.S. Pro ty, co by chtěli nadávat na článek.V Havířově jsem žil, moji příbuzní přes 20 let „makali“ na pilíři. Je potřeba nadávat jinde a na jiné.

Autor: Jaroslav Fišer | středa 3.2.2016 11:15 | karma článku: 26,00 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik