Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právní čtvrtek v ČT - právní bída v ČR!

ČT včera večer prokázala velkou službu národu. Uvedla dva pořady, které se týkaly stavu našeho právního systému, soudů, státních zastupitelstev a policie. Laik se musel mlátit do hlavy, právník se jen chechtal.

Nejprve před zprávami ČT24 obsadila do role klaďáka předsedu Nejvyššího správního soudu dr. Baxu v rozhovoru, který měl rozehnat chmury občanů nad teroristickými útoky v Evropě, na směřování Evropy do náruče islámských radikálů, a na omezování občanských práv. Jako distingovaný odborník se velké části zhostil velmi dobře a ujistil nás, že základní pilíř naší civilizace svobodu a demokracii musíme umět bránit. Pravil - především proto, že ji chtějí zničit. Jako rána kladivem pak byly odpovědi na dvě otázky moderátorky, které zodpověděl způsobem mazaného advokáta, a ne spravedlivého soudce. Smysl otázky: "Proč, když jedeme do muslimských zemí, se musíme přizpůsobit, a oni u nás v Evropě ne?" Přeložena - my to musíme u nich dodržovat pod tíhou trestu, oni u nás ne?" Odpověď soudce, tedy osoby, která by měla být pro občana etalonem morálnosti, pravdivosti a rovného přístupu, byla hanebná. Nakonec z toho vylezlo, že pochopitelně máme dodržovat jejich kulturní zvyky, ale u nás bychom nedodržování našich kulturních "neměli tak hrotit". Dobře, bral bych odpověď pana soudce jako snahu vyhnout se modernímu nařčení z xenofobie. Kdo jiný má ale pojmenovat, že tato nerovnost je špatná, než právě předseda Nejvyššího správního soudu. A pochopitelně, potom vysvětlit, proč nemůžeme postupovat stejně jako náboženská policie jinde. Ta míra oportunismu (přizpůsobení se vnějším okolnostem a bezsádovost) je u určité části našich intelektuálních elit děsivá, a táhne celou Evropou. Jako člověk, který poznal arabský svět, a jako právník, se musím současným servilním názorům v Evropě podivovat. A zároveň jsem rád, že nevím, proč tomu tak je. Mohu se tak domnívat, že jen strach o své postavení v hierarchii společnosti.

Druhá otázka se týkala toho, zda naši občané jsou si rovni před zákonem a mohou se domoci spravedlnosti, i když nemají peníze na dobrého advokáta. Odpověď byla jednoznačná - ano, ale trochu to trvá.Takže je zde stále naděje. Jak ale řekl jeden doživotní vězeň - naděje je sviňa. A též platí přísloví - umírá jako poslední, a tak nás přežije. Správná odpověď na druhou otázku je ale prostá - rovnost není. Vždy budou rovnější. A optimistům přejí dlouhu výdrž. Zdali se to zlepší? Nevím. Jedno však vím určitě - poselství rozhovoru našeho nejvyššího správního soudce říká občanům, že mají držet pusu a krok, a že si mají zvyknout na kulturní zvyky příchozích. A soudy jsou spravedlivé, ale pomalé. Něco, jako soudy boží.

Vrcholem právnického čtvrtka ale byla diskuze u paní Jílkové večer na ČT1. Excelentní sestava na jedné straně - Blažek, Koudelka, Toman. Na straně druhé Ištván, Peilkán, Šlachta - s tématem policie a státní zastupitelství,  zcela vymazala dr. Baxu. Sešlost pěti právníků a jednoho bývalého policisty-pedagoga demonstrovala celou nahotu našeho právního systému. Zážitek ze sledování poslance, advokáta a politika p. Blažka jako obhájce parlamentní šlachtovní komise, vejde do (k)análů právnickéých teatrálních žvástů. Zdatnou oporou mu byl i bývalý zástupce paní Vesecké, p. Koudelka, který občas připomínal zlého, chechtajícího se elfa.To advokát Toman se držel svého, a stále naříkal, že z čestných občanů dělá Ištván lumpy. Tedy vlastně, že když někdo omylem odkloní pár milionů, tak policisty, státní zástupce a vlastně všechny udavače (pardon-svědky) je nutno žalovat. Na druhé straně hřiště státní zástupce Ištván valil do kopce svůj sisifovský kámen, který mu vždy někdo pod vrcholkem skopnul dolů. Ministr práva p. Pelikán s klidem kuřáka opiové dýmky nahlížel na celé panoptikum pobaveně, a ranař p.Šlachta se snažil přeřvat ostatní pořvávající (pardon - diskutující). Nakonec tam chyběla jen poctivá hospodská rvačka s půlitrem v ruce.

Obě akce ČT za tento večer ukázaly, že spravedlnost a právo v ČR je jen propíchnutá duše z pneumatiky. Stále se na ní jede, a i když mlaská a smrdí guma, tak aktéři a hráči se tváří spokojeně. A obyčejný občan nemá co kecat do právnických věcí a do politiky. Nemá šťourat do imigrantů, nemá závidět oligarchům. Nemá udávat ty hodné zloděje, protože to je nečestné. Naopak, má se nechat okrádat operátory, cpát se levnou krmí ze supermarketu, má v práci makat, má se plazit před úředníky, a také pravidelně volit ty, co mu naslibují nejvíce. A musí si uvědomit jedno - spravedlnost není v žádném případě právo.

Autor: Jaroslav Fišer | pátek 24.3.2017 9:00 | karma článku: 38,22 | přečteno: 1411x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik